Jak gotować na wolnym powietrzu – 5 sprawdzonych metod

0

Miło jest zjeść coś smacznego, kiedy świeci słońce, trawa się zieleni a w pobliżu szumi strumień. Szczególnie po długiej wycieczce lub podróży każdy zrobi się głodny. Na szczęście metod przygotowywania posiłków na wolnym powietrzu jest coraz więcej.

Ognisko

Podobno najważniejszym wynalazkiem człowieka prahistorycznego był ogień. To dzięki niemu w szybki i łatwy sposób możesz przygotować pyszny posiłek. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa ziemniaki pieczone w popiele czy kiełbaski nabijane na patyk i spiekane w ogniu. To są oczywiście najprostsze rozwiązania. Możesz również ustawić nad ogniskiem metalowy ruszt, na którym upieczesz mięso, ryby czy warzywa. Pamiętać należy jednak, że ognisko można rozpalić tylko w odpowiednich, lub przeznaczonych do tego miejscach.

Kociołek myśliwski

Innym sposobem gotowania na ognisku jest wykorzystanie kociołka myśliwskiego. Wykonany jest z żeliwa i pokryty grubą warstwą emalii, które są odporne na wysokie temperatury. Możesz zawiesić go nad ogniskiem za pomocą haka lub ustawić na specjalnym trójnogu. Zastosowanie kociołka myśliwego, pozwoli Ci na znaczne rozszerzenie menu biwakowego. Będziesz mógł w nim przygotować zupy, gulasze i pieczonki, więcej na ten temat znajdziesz w artykule „Kociołek myśliwski – jakie potrawy w nim przygotujesz”.

Grill

Grillowanie stało się popularnym sposobem spędzania czasu na powietrzu. Grillujemy w ogrodzie, parku, nad rzeką i na plaży. Wybór grillów jest bardzo duży a przepisów jeszcze większy. Grill, który będziesz zabierać na biwaki powinien być łatwy do czyszczenia oraz transportu. Musi być mały, by bez problemu zmieścił się do bagażnika samochodu z innymi rzeczami, lub też łatwy i szybki do złożenia i rozłożenia. Warto zwrócić również uwagę na powierzchnię rusztu, by zmieściło się na niej jak najwięcej jedzenia.

Kuchenki gazowe i paliwowe

Największą zaletą kuchenek turystycznych jest nie tylko możliwość przygotowania gorącego posiłku, lecz również ciepłego napoju. Co przy chłodniejszych dniach, których nawet w lato bywa wiele, jest niezastąpione. Najczęściej stosowane są małe kuchenki gazowe, jednopalnikowe, z wymiennymi pojemnikami (kartuszami). Najmniejsze modele, bez problemu zmieszczą się do plecaka. Większe zaś, nawet dwupalnikowe bez trudu spakujesz do bagażnika samochodu.

Największym problemem używania kuchenek gazowych jest potrzeba uzupełniania gazu w kartuszach. Szczególnie częste przy tych najmniejszych modelach. Nie wszędzie będą one łatwo dostępne. Drugim typem są kuchenki paliowe, głównie benzynowe. Zazwyczaj jednopalnikowe, działające podobnie do kuchenek gazowych. Ich zaletą jest łatwość uzupełnienia zbiornika paliwowego. Są jednak znacznie droższe.

Kelly Kettle

Jest to metalowy pojemnik o podwójnych ściankach, pomiędzy którymi jest woda. Swym wyglądem przypomina kankę na mleko. Ustawiany na specjalnym pojemniku z metalu, w którym rozpala się ogień, grzejący zawartość czajnika. W ciągu kilku minut możesz zagotować w nim nie tylko wodę wodę, lecz również parówki lub jajka. Dodatkowo po zdjęciu czajnika na podgrzewaczu można ustawić patelnię lub garnek.

Niezależnie od tego na jak długo jedziesz, dokąd się wybierasz i jaki masz transport możesz wybrać sposób gotowania, który najbardziej Ci będzie odpowiadał.

Podziel się ze znajomymi

Pozostaw odpowiedź