Jakie garnki kupić? – Rodzaje, na co zwrócić uwagę, przeznaczenie

0

Garnki, rondle, patelnie – emaliowane, szklane, metalowe i żeliwne, teflonowe i ceramiczne. Jakie wybrać do swojej kuchni? Czy są garnki lepsze od innych? Jakie garnki kupić, żeby być zadowolonym i żeby służyły latami? W których gotowanie jest wydajne i zdrowe? Jakie mają plusy i minusy? Prezentujemy krótki poradnik o garnkach. Tak, abyście mogli znaleźć te idealne dla siebie. I do swojej kuchni 🙂

Garnki ze stali nierdzewnej – plusy i minusy

Na rynku znajdziemy do wyboru setki marek mających w ofercie garnki metalowe. Jest to propozycja chyba najbardziej uniwersalna – i patrząc pod względem użyteczności, jak i cenowo. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając garnki ze stali nierdzewnej? Na wielowarstwowe dno (gwarantuje lepsze rozprowadzanie ciepła), rączki (gumowe nie nadają się do piekarnika, warto też przemyśleć kupno rączek nieprzewodzących ciepła), pokrywkę (szklana czy metalowa) oraz sposób mocowania rączek. Warto też sięgać po opinie o konkretnych firmach. Bez trudu znajdziemy je w internecie.

Wady? Garnki ze stali nierdzewnej mogą zawierać nikiel, wolno się nagrzewają, a żywność długo w nich przechowywana może nabrać metalicznego posmaku.

Garnki emaliowane – jedne z najpiękniejszych

Garnki emaliowane to świetny wybór, jeśli szukamy przedmiotów o wysokiej estetyce. Niestety generalnie mają jedną wadę, że choć są dość trwałe, to jednak już jedna rysa powoduje, że są w zasadzie do wyrzucenia – po chwili pojawia się na nich rdza. Dlatego polecamy je przede wszystkim do domu, w których nie ma dzieci i korzysta się ze sztućców z delikatnych materiałów.

Garnki żeliwne czyli powrót do przeszłości

Żeliwne garnki kojarzą się z kuchnią naszych babć i prababć. Są ciężkie i korzystając z nich łatwo o poparzenie, ale mają też swoje zalety – jest nimi przede wszystkim długowieczność i doskonałe rozprowadzenie ciepła. Warto mieć jeden żeliwny garnek w domu, jeśli doceniamy jego zalety, ale do codziennego gotowania raczej wybierajmy wygodniejsze opcje.

Garnki teflonowe – do kuchenki i piekarnika

Teflon to materiał, który lubimy i na patelniach, i w garnkach. Przygotowywane w nim jedzenie nie przywiera i bardzo ułatwia późniejsze mycie naczyń. Jednak musimy wybrać z ogromną starannością producenta – teflon potrafi bowiem być delikatny i zacząć się kruszyć, co sprawia, że garnek nie nadaje się do dalszego użytkowania. Warto też wiedzieć, że teflon niskiej jakości zawiera związki rakotwórcze.
Alternatywą jest wybór garnków z powłoką ceramiczną, tytanową lub marmurową.

Garnki szklane – popularne za granicą

Szklane garnki i patelnie nie są jeszcze w Polsce bardzo popularne, a są świetne dla osób uczulonych na nikiel i chrom. Poza właściwościami antybakteryjnymi i antyalergicznymi są również dość uniwersalne (nie można ich używać tylko w przypadku gotowania na płycie indukcyjnej), łatwe do utrzymania w czystości i dobrze rozprowadzają ciepło. Niestety maja też wady: dość łatwo ulegają stłuczeniu i są dość ciężkie.

Przeznaczenie

Garnek uniwersalny, do gotowania na parze, do szparagów, z płaszczem wodnym, arowary, kombiwary, wolnowary – do wyboru do koloru. Najczęściej decydujemy się na zestawy garnków o różnym przeznaczeniu, dlatego zanim przejdziemy do zakupu, warto zastanowić się nad naszymi potrzebami i wybrać zestaw nie tylko różniący się pojemnością, ale również z garnkami o różnym przeznaczeniu.

Dla ilu osób przygotowujesz posiłki? Jakie dania pojawiają się na Waszym stole? Z jakiej kuchenki korzystasz? Czy w Twojej rodzinie są jakieś uczulenia i problemy zdrowotne? Czy w Twoim domu są dzieci lub osoby starsze? Korzystasz ze zmywarki? Ile środków finansowych chcesz przeznaczyć na zakup? To tylko kilka kluczowych pytań, na które musisz sobie odpowiedzieć, żeby wybrać odpowiedni zestaw garnków dla Twojej rodziny.

Bardzo duży wybór garnków znajdziesz w sklepie internetowym AGD – Europ24.pl

Podziel się ze znajomymi

Pozostaw odpowiedź