Coraz częściej w polskich kuchniach klasyczne kuchenki stają się przeszłością. Ich miejsce zajmuje płyta gazowa Solgaz, której fenomenalne właściwości wielokrotnie przewyższają dotychczas wykorzystywane urządzenia. Różnorodność opcji, dodatkowe funkcje oraz nowoczesne technologie wykorzystanie w procesie produkcji, sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na zmianę kuchenki. Sprawdźmy, czym ten produkt wyróżnia się na tle innych.
Cechy płyt gazowych
Płyta gazowa Solgaz występuje w dwóch wariantach. Tak zwane „pod szkłem” i „nad szkłem”. Pierwszy z nich jest opcją bez palników, a cały proces grzania zachodzi pod płytą ceramiczną. Drugi przypomina standardową kuchenkę z palnikami, jednak wykorzystuje wiele czujników i udogodnień, aby jeszcze bardziej ułatwić gotowanie i uczynić je przyjemniejszym.
Płyta gazowa Solgaz „pod szkłem” składa się ze specjalnych palników umieszczonych pod płytą ceramiczną co powoduje znacznie wydajniejsze spalanie gazu oraz nagrzewanie wyłącznie wydzielonych stref. Jak zapewniają producenci, zużycie gazu w ten sposób jest o połowę niższe, co jest nie tylko oszczędnością finansową, lecz bardzo dużą zaletą w kwestii ekologicznej. Ponadto gaz spalany w temperaturze 800 stopni nie pozostawia na meblach i naczyniach tłustego osadu. Co więcej, dzięki zastosowaniu ceramiki, bardzo łatwo utrzymać całą płytę w czystości, co zdecydowanie jest dużą zaletą. Urządzenie posiada także zbiornik na nadprogramowe spalanie, które można powtórnie wykorzystać, otrzymując w ten sposób darmowe ciepło.
Jeżeli natomiast chodzi o bardziej klasyczny model, to z pewnością wyróżnia go możliwość programowania wielu działań. Mimo posiadania palników są one ściśle powiązane z układem sterowania i pozwalają na wykorzystanie wielu automatycznych funkcji, takich jak samodzielne wyłączanie się po zagotowaniu, wykrywanie temperatury i utrzymywanie jej na określonym poziomie, licznik, czy funkcja zwiększenia mocy w razie potrzeby zagrzania czegoś „na już”. Płyta jest również wyjątkowo bezpieczna, posiada blokadę przed dziećmi, wyłącza się, gdy coś wykipi i zacznie przywierać, a także automatycznie wznowi płomień w przypadku jego zdmuchnięcia, co zapewni brak wycieku gazu.
Te nowoczesne produkty znacznie ułatwiają prace w kuchni oraz czynią przygotowywanie posiłków o wiele przyjemniejszymi. Płyta gazowa Solgaz ze swoimi różnorodnymi możliwościami staje się standardem w prestiżowej gastronomii, a także staje się gustownym i wydajnym elementem wielu polskich kuchni. Warto więc zapoznać się bliżej z tym produktem.
Ofertę na płyty Solgaz oferuje sklep Gaz Pod Szkłem.