Uprawa warzyw samemu to samo zdrowie
W czasach PRL-u ludzie wyjątkowo chętnie korzystali z możliwości hodowania warzyw i owoców. Niezwykłą wprost popularnością cieszyły się nie tylko ogródki, ale i działki, na których pojawiały się grządki z różnymi roślinami. Ten trend wynikał głównie z niedostatku produktów żywnościowych w sklepach – zabrane plony można było przerobić na soki, przeciery czy kompoty, a marchew czy pietruszkę przechowywać w piasku np. w piwnicy. Wiele osób z nostalgią wraca do tamtych czasów, kiedy spiżarnie uginały się od przetworów z warzyw i owoców.
Obecnie w sklepach przez cały rok dostępne są świeże lub mrożone produkty żywnościowe. Dlatego coraz rzadziej przygotowuje się zapasy na zimę, tym bardziej że zajmuje to rzeczywiście sporo czasu. Na pewno łatwiej podejść do sklepu i kupić to, co jest potrzebne. W efekcie wiele ogródków przydomowych bądź działek pracowniczych jest przystosowanych do celów wyłącznie rekreacyjnych.
Jednak warto sobie uświadomić, że gotowe wcale nie oznacza lepsze. Przetwory produkuje się z surowców pochodzących z upraw przemysłowych. W celu ochrony roślin stosuje się pestycydy, a dla ich lepszego wzrostu – nawozy sztuczne. Nawet nieprzetworzone warzywa i owoce, oprócz witamin, mają w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa – w tym nad wyraz szkodliwe metale ciężkie jak ołów czy kadm. Udowodnione zostało ich toksyczne działanie. Metale te kumulują się w organizmie i powodują wiele poważnych chorób (nowotwory, choroby cywylizacyjne w szczególności układu krążenia, układu nerwowego czy nerek). W przetworach dochodzą często jeszcze sztuczne barwniki, konserwanty i polepszacze. Dlatego warto sobie przypomnieć o walorach zdrowotnych samodzielnie uprawianych owoców i warzyw. Dobre są do jedzenia na surowo, ale i w przetworach.
Ekologiczna żywność z własnego ogrodu
Dobrze wykorzystać przestrzeń ogrodu nie tylko na strefę relaksu, ale i na hodowanie warzyw, owoców i ziół. To najprostszy sposób na zadbanie o zdrowie całej rodziny. Trudno przypuszczać, że ktokolwiek do upraw przydomowych (lub działkowych) zastosuje pestycydy i sztuczne nawozy obniżające wartość prozdrowotną roślin.
https://jemcodobre.pl/szklarnia-ogrodowa-swieze-warzywa-i-owoce/
Wyniki badań wskazują, że nadmiar azotanów z nawozów sztucznych może prowadzić do sinicy u niemowląt, a nawet przyczyniać się do rozwoju nowotworów u dorosłych. Z kolei pestycydy prowadzą czasami do zaburzeń prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Brak chemii w produktach z własnego ogrodu to zarazem wysokie zawartości witamin, dobroczynnych mikroelementów oraz antyoksydantów. Co więcej, to również nieustanny dostęp do świeżych warzyw i owoców, z których można nawet zrobić przetwory o niepowtarzalnym smaku oraz dużych walorach odżywczych.
Uprawa warzyw samemu nie oznacza, że plony zbiera się wyłącznie w okresie letnim. Wystarczy zdecydować się na oryginalne rozwiązanie, jakim jest szklarnia ogrodowa. Nie trzeba nawet wykonywać jej od podstaw, ponieważ można skorzystać z oferty gotowego modelu, tym bardziej że dostępne są różne wymiary szklarni. To zdecydowanie kusząca propozycja dla wszystkich, którzy nawet w okresie zimowym mieliby ochotę na jarmuż, sałatę czy rzodkiewkę prosto z gruntu. Własna szklarnia na to pozwala i nawet nie ma konieczności inwestowania w jej ogrzanie, chyba że pojawiają się w niej rośliny ciepłolubne.
Już szklarnia ogrodowa 3×6 jest dużym tunelem, gdzie przez większość sezonu można samodzielnie wyhodować zdrową rzodkiewkę, sałatę, koperek, pomidory, ogórki czy nawet zioła.
Samodzielna uprawa warzyw jako pasja
Przyjemnie patrzeć na rosnące rośliny i dodawać do sałatki świeżo zerwane ogórki czy pomidory. Nieocenione jest też aktywne spędzanie czasu wolnego przy pracach pielęgnacyjnych w ogrodzie. To nie tylko korzyści dla zdrowia i formy fizycznej. Ogrodnictwo, nawet na niewielką skalę, pozwala się odstresować. W wielu przypadkach ogród staje się wręcz pasją i źródłem ogromnego zadowolenia. Wbrew pozorom nie jest to hobby wyłącznie dla emerytów, którzy mają dużo wolnego czasu. Tak naprawdę każdy doceni kojący wpływ opieki nad roślinami ogrodowymi. Uzyskane plony można wykorzystać do własnych potrzeb kulinarnych, ale także podzielić się z nimi z rodziną czy przyjaciółmi. Jednak największą wartością samodzielnej uprawy warzyw, owoców i ziół okazuje się możliwość jedzenia rzeczywiście zdrowych produktów – bez żadnych szkodliwych nawozów i pestycydów. To z pewnością bardzo ważne dla wielu osób, a szczególnie dla rodziców. Niepryskana i świeżo zebrana marchewka jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale przede wszystkim zdrowa.
Wszyscy, którzy rozpoczynają swoją przygodę z ogrodem nie muszą się niczego obawiać. Hodowanie warzyw okazuje się dość łatwe, jeżeli dobrze się pozna zasady siewu, sadzenia i pielęgnacji. Warto zatem podpytać doświadczonych działkowców o wskazówki albo przestudiować jakiś poradnik na temat uprawy. Poza tym to rzeczywiście praktyka czyni mistrza. Po jakimś czasie można nabrać wprawy i z uśmiechem na ustach serwować domownikom warzywa prosto z ogrodu – niektóre nawet w okresie zimowym, jeżeli zainwestuje się w solidną szklarnię.