By czuć się swobodnie w danym pomieszczeniu trzeba dobrze je rozplanować. Nie ważne czy urządzamy salon, łazienkę, czy kuchnię. Im mniejsze pomieszczenie tym bardziej precyzyjny powinien być dany projekt, gdyż mała przestrzeń nie wybacza błędów, a nikt z nas nie chce się przecież wciąż potykać o jeden z elementów wyposażenia, dla którego nie mogliśmy znaleźć lepszego miejsca.
Kiedy więc przychodzi taka chwila, że musimy wybrać mniejsze zło, zacznijmy od nowa. Na etapie planowania błędy nic nie kosztują (no może poza straconym czasem), a wychodzimy z sytuacji mądrzejsi. Jednym z trudniejszych zadań aranżacji domowych pomieszczeń jest zaplanowanie infrastruktury kuchennej, z jej całym sprzętami AGD i innymi charakterystycznymi instalacjami. Jak więc zrobić to dobrze? Poniżej umieściliśmy z tej okazji kilka użytecznych podpowiedzi.
Wszystko zależy od skomplikowania technicznego
Nie jest tajemnicą, że im więcej elementów technicznych i wymaganych instalacji dodatkowych tym elastyczniejszy i bardziej przewidujący powinien być nasz umysł podczas planowania. Kuchnia we współczesnym domu obfituje w wiele udogodnień, których umieszczenie wymaga odpowiedniego przygotowania. Nie w każdym miejscu można postawić zmywarkę, czy pralkę, jesteśmy również uzależnienie od punktu podłączenia do instalacji gazowej (o ile ona również nie jest jeszcze w fazie projektu). Poza tym wszystko powinno się komponować z meblami. Projektowanie kuchni to naprawdę ciężki kawałek chleba. Dlatego zawsze powinno się na początku wyznaczyć wszelkie punkty dostępu do dodatkowej instalacji (wodnej, elektrycznej, lub gazowej) by piękny projekt nie pozostał taki jedynie na papierze – im dalej posunięte prace wykończeniowe tym większy koszt zmian, warto więc o tym pamiętać.
Wszytko dla komfortu użytkowników
By wnętrze, które projektujemy było jak najbardziej komfortowe powinniśmy poznać kilka ogólnych zasad rozmieszczenia sprzętów domowych w przestrzeni kuchennej (dla bezpieczeństwa i wygody):
– nigdy nie umieszczamy sprzętów w narożnikach (poza lodówką), gdyż takie ustawienie jest zazwyczaj bardzo niewygodne w użytkowaniu, ponieważ z jednej strony ogranicza nas ściana,
– nie ustawiamy wszystkiego obok siebie (np. pralki obok lodówki), zamiast tego organizujemy przestrzeń w taki sposób, by podział wyznaczały odpowiednie przestrzenie robocze (np. obok lodówki powinien być blat, który umożliwi szybkie odłożenie potrzebnych produktów),
– obok sprzętów, które stanowią większe zagrożenie (np. kuchenka gazowa) powinien być blat na który możemy w awaryjnej sytuacji odstawić gotujący się garnek,
– otwieranie drzwiczek urządzeń nigdy nie powinno stanowić problemu i dawać możliwość swobodnego poruszania się po kuchni lub wykonywania innych czynności,
– kuchenka/płyta grzewcza, zlewozmywak i lodówka powinny zostać rozmieszczone na planie trójkąta, gdzie każdy wierzchołek oznacza jeden z tych trzech sprzętów.
Lodówka
Wydawać by się mogło, że lodówkę jest bardzo łatwo ustawić w kuchni, jednak by wygoda jej użytkowania była jak największa powinniśmy zwrócić uwagę na:
– swobodę dostępu, gdyż są to najczęściej uchylane drzwiczki w całym pomieszczeniu,
– odpowiedni odstęp od narożnika, by można było otworzyć ją szerzej niż tylko do kąta 90 stopni,
– bliskość odpowiednio dużego blatu roboczego,
– swobodę przejścia podczas otwarcia jej drzwi (zwłaszcza kiedy w kuchni znajduje się więcej osób przyrządzających posiłek).
Materiał przygotowany dzięki pomocy AGD Albertus.