Porzeczka czarna, malina, agrest… Jeśli już marzysz o smaku tych owoców, to lepiej zadbaj o stan Twojego sadu. Cięcie krzewów owocowych w lutym stanowi ważny zabieg pielęgnacyjny, który sprawi, że wiosną i latem będziesz cieszył się pysznymi owocami. Na co zwrócić uwagę, przyglądając się pędom krzewów? O czym pamiętać przy dokonywaniu cięć?
Najlepszy czas na przycinanie malin oraz innych krzewów owocowych to druga połowa lutego, kiedy to najsilniejsze mrozy już najczęściej przeminęły, ale dostęp roślin do słońca jest nadal niewielki, w związku z czym nadal są one uśpione. Cięcie krzewów owocowych w lutym pełni 3 funkcje:
- ochronną – np. nieprawidłowo rosnące pędy mogą doprowadzić do poważnych uszkodzeń;
- stymulującą wzrost – usuwanie martwych i chorych gałęzi sprawia, że krzewy mają więcej siły do rozwoju wiosną;
- odmładzającą – regularne skracanie pędów opóźnia proces starzenia się rośliny.
Ziemovit radzi, w jaki sposób przeprowadzić cięcie krzewów owocowych w lutym, aby zapewnić swojemu ogrodowi wiosenny powrót do życia.
Jakie krzewy owocowe można przycinać w lutym?
Do najpopularniejszych krzewów, którym należy przyjrzeć się pod kątem cięcia, należą:
- porzeczka,
- agrest,
- borówka amerykańska,
- malina.
Przed przystąpieniem do cięcia tych gatunków krzewów zawsze warto sprawdzić, jaką odmianę uprawiasz – różne odmiany cechują się różną odpornością na mrozy, w związku z czym mogą gorzej znosić przycinanie.
Należy również pamiętać o dostosowaniu metody cięcia do danego krzewu owocowego. Na to, jak bardzo będziesz musiał skrócić pędy rośliny, wpływ ma kilka czynników:
- wiek krzewu,
- pora sadzenia krzewu,
- częstotliwość owocowania krzewu,
- stan krzewu.
Na przykład posadzona przez Ciebie jesienią porzeczka wymaga przede wszystkim cięcia stymulującego do wzrostu, a zatem radykalnie zmniejszającego długość pędów. Z kolei borówka amerykańska, która najlepiej owocuje na pędach dwuletnich, wymaga usunięcia starszych (sześcioletnich) pędów. Przy jej przycinaniu warto także pomyśleć o zaopatrzeniu się w produkt podnoszący odporność krzewu na choroby grzybowe, taki jak np. nawóz do borówek Ziemovit.
Natomiast u wszystkich krzewów owocowych co roku należy dokonywać:
- cięcia prześwietlającego, które ma na celu dopuszczenie promieni słonecznych do wewnętrznych części rośliny;
- cięcia higienicznego, czyli usunięcia martwych pędów oraz owoców i liści pozostałych jeszcze po jesieni.
Jak dobrze przycinać krzewy owocowe?
Po pierwsze zadbaj o odpowiednie narzędzie pracy. Używaj wyłącznie naostrzonych nożyc lub sekatorów pozbawionych ząbkowań, które mogłyby szarpać tkankę rośliny i spowodować jej poważne uszkodzenie. Ostrza muszą być także czyste – fragmenty rdzy czy ziemi zawierają bakterie, potencjalnie szkodliwe dla krzewu.
Po drugie pamiętaj o podstawowych zasadach przycinania pędów:
- jeśli na krzewie pojawiają się młode listki, na cięcie jest już za późno – szkodziłoby ono roślinie,
- cięcie pędu należy wykonywać pod kątem ok. 45o,
- miejsce cięcia powinno być gładkie i czyste,
- przycinanie warto przeprowadzać w dni suche.
Istotne jest również usuwanie pędów płożących się po ziemi oraz pędów nad ziemią – to istotny zabieg w sytuacji, gdy krzew jest stary, a Tobie zależy na tym, aby przywrócić mu młodość. Jeśli chcesz dbać o ogród przez cały rok, zajrzyj do poradnika Ziemovit, dzięki któremu Twoje rośliny będą zdrowe i piękne.