Kilka lat temu większość polskich kuchni wyglądała podobnie. Te same meble, te same płytki i rozkład pomieszczenia. Wybór był bardzo marny, podobne wzory, podobne kolory i jedne wymiary płytek. Na szczęście te czasy odeszły do lamusa a my możemy się cieszyć nieskończonym wyborem pokrycia ścian i podłogi. Coraz więcej czasu spędzamy w kuchni, gotowanie stało się modne, dlatego też kuchnia powinna realizować nasze marzenia.
Pierwszym krokiem w urządzaniu naszej kuchni jest wybór płytek na ściany i podłogę. Wybór jest ogromny przez co łatwo popełnić błędy w wyborze, jednak kilka podstawowych uwag powinno nas uchronić od kompletnie niepraktycznych i brzydkich płytek.
Rodzaje płytek
Nie każdy rodzaj płytki nadaje się na podłogę. Terakota wypalana w wysokiej temperaturze, dzięki temu ma dużą odporność na przeciążenia i uszkodzenia mechaniczne. Glazura kompletnie nie nadaje się na podłogę, jest znacznie mniej odporna na uszkodzenia. Nadaje się tylko na ściany, gdzie nie będzie narażona na uszkodzenia. Coraz częściej wybieramy gres, który jest najbardziej wytrzymały i twardy. Gres sprawdza się zarówno na ścianie i na podłodze.
Parametry płytek
Wybierając płytki warto zwrócić uwagę nie tylko na ich wygląd, ale również na ich parametry. Nie każda płyta będzie się nadawała do kuchni, w której poruszamy się najczęściej tymi samymi szlakami, co powoduje większą ścieralność pewnych fragmentów podłogi. Oznaczenia płytek najczęściej znajdują się na opakowaniu.
- Twardość – mierzy się ją w skali od 1 do 10, gdzie jedynki są najmniej odporne i można je zarysować paznokciem, a dziesiątki są praktycznie nie do zarysowania. Każdemu od czasu do czasu na podłogę spadnie garnek, słoik czy łyżka, dlatego też dla kuchni najlepszymi płytkami będą te z twardością 5 lub 6, uchroni to nasze płytki przed zniszczeniem.
- Odporność na plamienie – mycie płytek jest największą zmorą wszystkich, którzy chcą utrzymać swoją kucnie w nieskazitelnej czystości. Używamy różnych płynów, czyścimy płytki godzinami, a na nich nadal pozostają plamy. Za to wszystko odpowiedzialna jest odporność na plamienie, wyrażana w skali od 1 do 5. Jedynki bardzo łatwo wchłaniają zabrudzenia, które są trudne do usunięcia. Piątki są odporne na plamy, wystarczy ciepła woda, lub odrobina płynu i bez wysiłku zabrudzenia schodzą. Kuchnia jest pomieszczeniem wyjątkowo zagrożonym zabrudzeniami, dlatego wybierając płytki najlepszym rozwiązaniem są płytki klasy czwartej lub piątej.
- Nasiąkliwość wodna – parametr, który pokazuje nam ile wody wchłaniają płytki. Oznaczone grupą I są przeznaczone do pomieszczeń, w których panuje mróz i wilgoć. Grupa III przeznaczona jest na ściany w mało wilgotnych pomieszczeniach. W kuchni, w której ciągle unosi się para z naszych gotowanych potraw, gdzie co chwilę kapnie woda najlepszym rozwiązaniem będą płytki z II grupy, o nasiąkliwości pomiędzy 3% a 10%
Znając te parametry płytek możemy spokojnie wybierać te najlepsze dla nas. Muszą nam się przede wszystkim podobać, ale również muszą być praktyczne i na długie lata. Przekopując się przez całe tony różnych wzorów zwracajmy uwagę na parametry, uchroni nas to od remontu za kilka najbliższych lat.
Michalina Janas,
Artykuł przygotowany na podstawie: deeco.eu/category/plytki-szklane