Dawniej stanowiła najpopularniejsze pokrycie dachowe, później została zapomniana na dziesiątki lat, dziś powraca zdobywając coraz większą popularność. Strzecha nikomu nie kojarzy się już z ubóstwem, przeciwnie – dziś stanowi symbol dobrego smaku, a nawet luksusu. Jakie zalety mają dachy pokryte strzechą? Przekonajmy się.
Zastosowanie pokrycia z trzciny
Strzecha słomiana na dobre wyszła z użytku, zastąpił ją jednak znacznie lepszy wariant wykonany z trzciny. Trzcina nadaje się idealnie do krycia dachów dwuspadowych oraz czterospadowych, dobrze sprawdzi się też w przypadku konstrukcji naczółkowych oraz półszczytowych. Wskazane jest, aby dach nachylony był pod dość ostrym kątem – ułatwi to odprowadzanie opadów atmosferycznych i znacząco przedłuży „żywotność” dachu z trzciny, na którą wpływa także jego kształt oraz rozmieszczenie kominów i okien dachowych.
Średnia grubość strzechy wynosi około 30 cm. Generalnie panuje zasada, że im mniejszy kąt nachylenia dachu, tym grubsze powinno być pokrycie. Dach z trzciny układany jest na tradycyjnej więźbie, przy czym należy pamiętać o znacznej masie takiej konstrukcji – waga jednego metra kwadratowego takiego pokrycia może wynieść nawet 70 kg, zatem konstrukcja musi być odpowiednio mocna.
Trzcina trzcinie nierówna
– Nie każda trzcina nadaje się do wykonania strzechy, zatem zanim zostanie ułożona na dachu, musi przejść szczegółową selekcję. Najlepsza jest trzcina jednoroczna, koszona tuż po pierwszych przymrozkach, późną jesienią lub wczesną zimą – mówi konsultant z firmy Eko Strzecha Pytko. – Łodyga musi być idealnie prosta i pozbawiona liści. Oczyszczona trzcina zbierana jest w wiązki i przechowywana pod dachem. Przed wykonaniem dachu z trzciny, koniecznie należy sprawdzić jej wilgotność, która nie powinna przekraczać 15 proc.
Nie należy zapominać, że dachy z trzciny powinny zostać zabezpieczone przed ogniem. W tym celu stosuje się specjalne impregnaty, które należy kłaść wyłącznie na suchą strzechę, przy temperaturze zewnętrznej wyższej niż 15° C.
Zalety dachów z trzciny
Niewątpliwą zaletą strzechy jest jej niezwykle atrakcyjny wygląd. Ze względu na znaczną plastyczność tego materiału, dachy z trzciny mogą przybierać różne, nawet najbardziej finezyjne formy. Dom wyposażony w tego rodzaju pokrycie idealnie komponuje się z otoczeniem, zyskując przy tym unikalny charakter. Lista długich zalet strzechy nie kończy się jednak na samych walorach wizualnych.
Dachy z trzciny cenione są przede wszystkim za swoją ponadprzeciętną trwałość. Zdaniem fachowców żywotność takiej konstrukcji może wynieść nawet 100 lat. Warunek jest jeden – poprawne ułożenie, całkowicie zgodne z zasadami sztuki strzecharskiej.
Ponad to strzecha wykazuje doskonałe właściwości termoizolacyjne, gwarantując wytworzenie idealnego mikroklimatu we wszystkich pomieszczeniach domu. Duże znaczenie ma także izolacja akustyczna. Cechuje ją też całkowita wodoszczelność. Poza tym dachy z trzciny są konstrukcjami całkowicie ekologicznymi, co dla wielu osób ma bardzo duże znaczenie.
Strzecha – kiedy i jak układać?
Układanie strzechy jest możliwe wyłącznie do późnej jesieni. Czym to jest spowodowane? Padający śnieg, wnikając w pokrycie, doprowadziłby do jego gnicia.
Strzecha może być montowana na sztywnym poszyciu wykonanym z desek, jak również na łatach przybijanych do krokwi. W przypadku poszycia z desek, zastosowanie łat i kontrłat również jest obowiązkowe, ze względu za konieczność zapewnienia obiegu powietrza pod strzechą. Rozłożone wiązki trzciny przytwierdza się żaroodpornym drutem chromowoniklowym na 1/3 założonej grubości pokrycia. Kolejne dwie warstwy tworzą okap. Ocieplenie dachu powinno być wykonane z wełny mineralnej (taki materiał dodatkowo poprawia odporność ogniową dachu), a układa się je wewnątrz poddasza, pomiędzy krokwiami.