Kuchnia oprócz tego, że musi być praktyczna i ekonomiczna w użytkowaniu, musi być zrobiona z materiałów warunkujących jej wysoką jakość. Tutaj duże znaczenie mają zastosowane materiały, których na rynku jest bardzo dużo. Daje to możliwość konkretnego wyboru, dostosowanego do własnych możliwości i zamiarów.
Kiedy zastanawiamy się nad urządzeniem kuchni, przede wszystkim myślimy o jej wyglądzie. I oprócz stylu, który najbardziej nam się podoba, musimy również podjąć niełatwą decyzję z jakich materiałów mają być wykonane poszczególne elementy, składające się na całą kuchnię. Jakiego więc dokonać wyboru, aby oprócz klimatu, który chcemy w niej stworzyć, gwarantowały nam one trwałość, solidność i wygodę?
Poniżej przedstawimy propozycje materiałów w odniesieniu do mebli, ścian, podłogi oraz oświetlenia.
Meble
W przypadku mebli bardzo ważną kwestią są odpowiednio dobrane materiały, z których będą wykonane szafki kuchenne i blat.
Szafki są wykonywane z laminowanych płyt wiórowych. Najistotniejszym jest przy tym zwrócenie uwagi na wybór frontów szafek, które decydują o estetyce i charakterze kuchni, jak również mają wpływ na jej trwałość. Z czego więc mogą być wykonane fronty? Do kuchni stylizowanych i klasycznych najbardziej pasuje drewno lub płyta fornirowana. W nowoczesnych wnętrzach zastosowanie znajdują płyty MDF, stal lub szkło. Z kolei najbardziej uniwersalnymi, z uwagi na możliwości wykończenia, są płyty laminowane.
Blat kuchenny jest częścią wyposażenia kuchni szczególnie narażoną na rozmaite uszkodzenia. W związku z tym powinien on być odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, plamy oraz wilgoć. Należy tez zwrócić uwagę na łatwość utrzymania jego powierzchni w czystości i odporność na działanie detergentów. Blat kuchenny może być wykonany z wielu materiałów. Do najbardziej popularnych można zaliczyć między innymi:
- postforming – laminat naklejany na płytę wiórową (płyty laminowane); jest łatwy w utrzymaniu czystości, odporny na wysoką temperaturę, wilgoć oraz plamy, nie odbarwia się pod wpływem promieniowania UV,
- kompozyt – mieszanka minerałów i tzw. żywic epoksydowo-akrylowych; jest bardzo odporny na zabrudzenia i uszkodzenia, ale nieodporny na zarysowania, można go jednak odnawiać, szlifując i polerując,
- kwarcogranit (kwarcyt) – produkowany na bazie kwarców naturalnych z dodatkiem żywic, pigmentów i innych dodatków (np. środki bakteriobójcze); odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, uderzenia, plamy i przebarwienia,
- drewno klejone – blaty powstają dzięki połączeniu ze sobą kawałków drewna, dzięki czemu blat staje się odporny na naprężenia i zniekształcenia; jest pokrywany lakierem, olejem lub olejowoskiem, które impregnują i zabezpieczają powierzchnię; można je odnawiać,
- kamień naturalny – najczęściej granit, odporny na wilgoć, zarysowania, uderzenia, wysoką temperaturę i przebarwienia.
Blat powinien też być wykonany z materiałów o stonowanej kolorystyce lub delikatnym wzorze. Wyrazisty wzór bowiem, z uwagi na to, że na blacie znajduje się zwykle dużo różnych przedmiotów, stworzy wrażenie chaosu i bałaganu. Z drugiej zaś strony na zupełnie gładkich, jednolitych powierzchniach łatwo można dostrzec każde zabrudzenie lub zarysowanie. Kolor blatu powinien z kolei dobrze wkomponować się w pozostałe elementy wyposażenia, takie jak meble kuchenne czy płytki (barwa zharmonizowana z kolorystyką kuchni lub kontrastowa).
Ściany
Wśród materiałów na ściany w kuchni możemy wyróżnić: farby, tapety i płytki ceramiczne.
Najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie to pomalowanie ścian. W ten sposób można uzyskać dowolny kolor oraz jednolitą powierzchnię, bez łączeń i podziałów. Farba wykorzystana w takim pomieszczeniu musi posiadać odpowiednie właściwości, a przede wszystkim powinna być wodoodporna i zmywalna.
Jeżeli ściany są nierówne, to lepiej sprawdzi się tapeta. Specjalne tapety do kuchni wykonane są z winylu lub włókna szklanego, czyli materiałów niepalnych i odpornych na wilgoć.
Najbardziej popularnym, powszechnie stosowanym rozwiązaniem są jednak płytki ceramiczne. Posiadają one bardzo dużą odporność na wysoką temperaturę oraz działanie wody. Są łatwe do wyczyszczenia, także z tłuszczu. Płytki nie są przy tym najtańszym rozwiązaniem, ale jednocześnie jest to na dłuższą metę bardzo opłacalna inwestycja, ponieważ posłużą przez wiele lat bez konieczności wymiany czy poprawek, gdy są dobrze dobrane i fachowo położone.
Podłoga
Podłoga w kuchni musi być trwała, odporna na ścieranie oraz łatwa do utrzymania w czystości, dlatego takie też właściwości powinien posiadać materiał, z którego będzie ona wykonana. I tutaj najlepiej sprawdzają się tradycyjne płytki ceramiczne, które są zwykle podobne do tych wybieranych na ściany. Do wyboru są również gres porcelanowy, szkliwiony, podłoga kamienna np. z granitu lub łupka. Jeżeli kuchnia połączona jest z salonem, można wybrać podłogę drewnianą. Do jej położenia musi być jednak wykorzystane twarde, rodzime drewno lub gatunki egzotyczne, które będą bardzo odporne na wilgoć.
Oświetlenie
Oświetlenie jest niezmiernie ważnym elementem w kuchni. Ułatwia bowiem pracę, tworząc zarazem przyjemny i miły nastrój. Niezbędne jest zamontowanie lampy w centralnym miejscu na suficie (w mniejszej kuchni powinna się ona znaleźć się bezpośrednio nad stołem, w większej można umieścić dwie lampy – nad stołem oraz w centralnym punkcie na suficie). Kluczowe znaczenie dla wygodny i funkcjonalności kuchni ma właściwe oświetlenie tzw. miejsc roboczych, czyli blatu, kuchenki oraz zlewozmywaka.
Często się zdarza, że podczas przygotowywania posiłków, osoba jest odwrócona plecami do głównego źródła światła. W tym przypadku najlepszym i praktycznym rozwiązaniem jest usytuowanie lamp w spodzie szafek kuchennych, dzięki czemu wszystkie ważne powierzchni są oświetlone równomiernie. Są one łatwe do utrzymania w czystości oraz pełnia funkcję dekoracyjną, nadając ciekawy charakter kuchni.