Mrożone jedzenie to nie tylko pizza, frytki i warzywa na patelnie. Mrozić możemy wszystkie składniki na obiad. Zamrażarka może stać się najlepszą przyjaciółką, która wybawi nas od obowiązku gotowania po ciężkim dniu w pracy. Oto kilka przydatnych trików, które pozwolą cieszyć się zdrowym i pysznym jedzeniem z zamrażarki.
Mrozimy wszystko w jednym kawałku
Jeśli chcemy, zamrozić zupę, danie z sosami, pieczone mięsa, zapiekankę, bigos, ciasto, to włóżmy wszystko do plastikowego pojemnika lub foliowego woreczka. Pamiętajmy, że płynne pokarmy, które zmieniają stan skupienia, zwiększają też swoją objętość. Dlatego nie wypełniajmy pojemników po brzegi. Foliowy woreczek połóżmy na płasko i w takiej pozycji zamroźmy. Dzięki temu zyskamy więcej miejsca w zamrażalce, a woreczek zyska bardziej foremny kształt.
Mrozimy wszystko osobno
Sposób sprawdza się, gdy mrozimy jedzenie porcjowane, w kawałkach. Możemy w ten sposób zamrażać owoce, surowe warzywa, kotlety, placki, naleśniki… Układamy na tacce (takiej, która zmieści się swobodnie do zamrażalki) pojedyncze produkty, przekładamy je papierem woskowanym lub do pieczenia i układamy kolejną porcję luźnych produktów. Wkładamy to do zamrażalnika i czekamy ok. 40-50 min aż produkty się zmrożą i stwardnieją. Wówczas je wyjmujemy, przekładamy do zbiorczego pojemnika i znów przekładamy do zamrażarki. Dzięki temu jedzenie nie zbije się w jedną bryłę, a my będziemy mogli wyjąć taką porcję kotletów czy placków na obiad, jaka jest nam aktualnie potrzebna.
W czym najlepiej zamrażać jedzenie
Ponieważ plastikowe worki można łatwo odcisnąć z nadmiaru powietrza, są one jednym z najlepszych produktów do przechowywania jedzenia w zamrażarce. Wybierajmy worki foliowe przeznaczone specjalnie do mrożenia.
Do przechowywania placków czy zapiekanek możemy użyć foremek aluminiowych do mrożenia. Co istotne, można je przełożyć bezpośrednio z lodówki do piekarnika – to bardzo wygodne rozwiązanie.
W marketach dostępne są również pojemniki do przechowywania składników spożywczych. Wybierajmy te, które mają specjalne oznaczenie, informujące o odporności na niskie temperatury.
Podstawowe zasady mrożenia
Po pierwsze, jedzenie, które wsadzasz do lodówki, musi być świeże. Mrożenie jedynie przedłuża zdatność do spożycia produktów, ale ich nie odświeża.
Przed włożeniem jedzenia do zamrażarki, opisujemy dokładnie, co to jest i aktualną datę, na przykład skrzydełka z kurczaka, 1.06. Po zamrożeniu mięsa, czasem ciężko odgadnąć, z którego zwierzęcia ono jest. Worek lub naczynie warto opisać niezmywalnym markerem lub nakleić na niego specjalną naklejkę. Możemy też przypiąć zszywaczem zwykłą, małą kartkę.
Nie wkładajmy do zamrażarki ciepłych rzeczy. To wpływa na skuteczność działania urządzenia i powoduje, że w jego wnętrzu osadza się dużo szronu, który jest szkodliwy dla zamrażarki.
Niektóre zamrażarki posiadają funkcję przyspieszonego mrożenia. W zależności od producenta funkcja ta nazywana jest inaczej – tutaj znajdziesz nowoczesne modele zamrażarek, które sprawiają, że mrożonki nie tracą swoich wartości odżywczych i witamin.
Warto też wiedzieć, że najskuteczniejszym sposobem zamrażania jest mrożenie z jak najmniejszą ilością powietrza w pojemniku do przechowywania. Dlatego przy wkładaniu składników do woreczków, starajmy się wycisnąć z nich jak najwięcej tlenu.